Tara Moarta

Tara Moarta

Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” în colaborare cu Micro Film, invită constănțenii la o lecție de istorie prin cinematografie, luni - 18 martie 2019, începând cu ora 18:00.

Proiecția, în forma unui documentar-eseu pune în valoare colecția de fotografii realizate de Costică Acsinte într-un mic oraș din România anilor `30 – `40. Documentarul a fost realizat de regizorul Radu Jude și prezintă două mărturii din acei ani şi din perioada premergătoare - cu sfârșitul celui de-al patrulea deceniu al secolului XX, al dictaturii regale, cu mișcările de extremă dreaptă și participarea României la campania de pe frontul de est. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu – Emil Dorian, din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.

Pelicula, prezentată în premieră internațională la Festivalul de la Locarno, are montajul semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Intarea este gratuita in limita locurilor disponibile.